Press Room

Press Room


AMD a încheiat anul trecut în forță, crescându-și cota pe piața procesoarelor de server. Conform datelor Mercury Research, a doua generație de CPU-uri EPYC (Rome) a avut un ritm de adopție mai rapid decât Naples (Generația 1), ceea ce i-a permis producătorului să încheie anul cu o cotă de 4,5%.

Evident, Intel își păstrează poziția dominantă, deținând peste 90% din piață, însă nu mai poate ignora faptul că are în AMD un concurent de care trebuie să țină cont. O veste îmbucurătoare pentru noi toți, pentru că, inevitabil, competiția dintre cei doi giganți ajunge să fie un război al prețurilor. Ceea ce nu poate fi decât în avantajul clienților finali, care beneficiază astfel de performanțe superioare la prețuri mai accesibile.

Un argument cu priză la piață

De atlfel, raportul preț/performanță este un argument pe care AMD a mizat încă de la lansarea primelor procesoare EPYC. Din 2017, de când producătorul a revenit în forță pe piața procesoarelor de server cu Naples, numeroase benchmark-uri au demonstrat că CPU-rile AMD oferă rezultate cel puțin la fel de bune ca Intel, la prețuri competitive. Cel mai recent exemplu în acest sens datează din decembrie 2019, când cei de la Tech Radar au decretat că EPYC 7551 ES este cel mai performant și mai ieftin procesor cu 32 de core-uri de pe piață (329 USD). (7551 ES este un procesor din prima generație, bazat pe arhitectura Zen1, tehnologie de 14 nm, 64 thread-uri per socket și un clock speed de 1.6 GHz). Seria Rome (tehnologie de 7 nm, 128 de thread-uri per socket, 4 TB DRAM per socket și tehnologie PCIe generația 4) are însă și ea un palmares impresionant de recorduri (despre care puteți afla mai multe detalii aici).

Ca urmare, este explicabil de ce tabăra susținătorilor procesoarelor AMD crește constant, pe toate „fronturile“ (desktop, mobile, servere). De exemplu, cel mai recent raport al European Hardware Association (EHA), realizat pe un eșantion de 10.000 de respondenți, arată că AMD a ajuns la o cotă de 60% în preferințele acestora. Lucru vizibil și în rândul producătorilor de servere – în portofoliul de produse PRO SYS avem deja două configurații de servere TRUSTER, optimizate pentru virtualizare / aplicații intensive, care vă permit să beneficiați din plin de avantajele procesoarelor AMD:

TRUSTER AX7116 (single procesor, până la 2TB RAM, SSD/NVMe);

TRUSTER AX7224n (dual procesor, până la 4TB RAM, NVMe).

Integrare optimizată CPU-GPU

Pentru anul acesta, una dintre direcțiile prioritare de dezvoltare anunțate de AMD este obținerea unei mai bune integrări între CPU-rile EPYC și GPU-urile Radeon Instinct, precum și sincronizarea lansărilor de noi produse din cele două game. (Pentru moment, cele mai recente GPU-uri sunt modelele MI50 și MI60, care au intrat oficial pe piață la finalul lui 2018, în timp ce EPYC Rome – în vara anului trecut). Conform anunțurilor oficiale, optimizarea nivelului de integrare se va realiza atât pe partea hardware – prin dezvoltarea tehnologiei Infinity Fabric și a conectivității PCIe – cât și software, prin creșterea performanței platformei ROCm pentru procesare accelerată.

Accentul pus de AMD pe integrarea CPU-GPU nu este întâmplător, aceasta fiind una dintre zonele în care producătorul excelează. De exemplu, prin faptul că utilizează tehnologia PCIe de generație 4.0, un sistem cu procesoare EPYC Rome poate asigura un troughput de 512 GB/s pentru comunicarea CPU-to-GPU, spre deosebire de un sistem Intel care oferă doar 64 GB/s (conform datelor AMD). În plus, în configurația serverului AMD nu sunt necesare switch-uri PCIe, ceea ce asigură obținerea unui plus de viteză prin reducerea latențelor, dar și a unui TCO mai mic.

Un nou procesor EPYC

Evenimentul cel mai așteptat anul acesta este însă lansarea celei de a treia generații de procesoare de server EPYC (nume de cod Milan), al cărei design a fost finalizat încă de anul trecut. Noua arhitectură Zen3 va folosi tehnologia de fabricație pe 7nm prin litografiere EUV (Extreme Ultraviolet), care va permite creșterea densității de tranzistori cu 20%, scăderea consumului de putere cu 10% și mărirea vitezei IPC (Instructions-Per-Clock) cu până la 15%. Potrivit datelor inițiale, Milan va utiliza un cache L3 partajat de peste 32 MB și un nou mecansim de multithreading simultan, care va permite ca un procesor EPYC cu 4 core-uri, de exemplu, să suporte 16 thread-uri per CPU.

Se estimează că EPYC Milan are toate șansele să devină un nou succes de piață, ajutând astfel AMD să își dubleze cota și să ajungă la 10%. Ceea ce va obliga concurența să crească performanțele ofertei și să scadă prețurile.

Suntem la dispozitia dumneavoastra !
Aveti nevoie de ajutor ?