Press Room

Press Room


În perioada de glorie a Imperiului Român se spunea că „Toate drumurile duc spre Roma“. De la începutul acestei luni, dictonul a revenit în actualitate, însă nu mai este vorba despre capitala Italiei, ci de „EPYC Rome“, a doua generație de procesoare de server produse de AMD. Specialiștii PRO SYS au trecut în revistă rapid pentru dvs. principalele avantaje competitive ale noului produs AMD de care puteți beneficia utilizând serverele TRUSTER şi staţiile imago.

80 dintr-o lovitură

Va prezentam într-un articol anterior o serie de motive solide pentru care ar trebui să luați în calcul oferta AMD EPYC, prezentându-vă atuurile primei serii de procesoare de server – Naples.

Ei bine, noua serie Rome este un argument în plus în acest sens. Și unul cu greutate având în vedere că, încă de la momentul lansării, cei de la AMD au anunțat nu mai puțin de 80 de recorduri de performanță doborâte. Dacă e să dăm crezare comunicatului oficial, a doua generație de procesoare EPYC asigură, printre altele:

• o performanță cu 85% mai bună în rularea aplicațiilor Java și un plus de 43% în benchmark-urile SAP SD 2-tier;

• o performanță de două ori mai bună în domeniul Computational Fluid Dynamics și eficiență cu 72% mai mare în realizarea analizelor structurale

• cea mai bună performanță în rularea analizelor RTA (Real Time Analytics) în framework-uri Hadoop;

• „recordul mondial“ în rularea mașinilor virtuale ș.a.m.d.

Deși, la prima vedere, pare un mesaj de marketing, dovezile pro-Rome se înmulțesc de la zi la zi. De exemplu, Gigabyte a anunțat recent că noua serie EPYC a mai doborât 11 recorduri de benchmark-uri SPEC

Dincolo de recorduri, cert este că procesoarele Rome asigură o performanță dublă față de generația EPYC precedentă și net superioară concurenței, un TCO cu până la 50% mai mic și un cost de achiziție foarte competitiv.

Secrete de sub carcasă

Fără a intră prea multe detalii tehnice, iată care sunt atuurile tehnologice care permit noilor procesoare AMD să obțină astfel de rezultate:

• Este primul procesor AMD pe tehnologie 7nm;

• Oferă de la 8 până la 64 de core-uri;

• Suportă până la 4 TB DDR4 per socket;

• Utilizează tehnologia PCIe Generația 4;

• Integrează o nouă tehnologie Infinity Fabric.

Să le luăm pe rând.

Utilizând tehnologia 7nm, AMD a reușit să dubleze numărul de core-uri, față de versiunea precedentă, fără a înregistra o scădere de frecvență și menținându-se în aceiași parametrii de putere disipată. Ceea ce înseamnă că, practic, Rome livrează mai multă performanță per rack, în aceleași condiții de consum. Lucru demonstrat și de testele efectuate – procesoarele EPYC din a doua generație asigură o performanță IPC (Instruction Per Cycle/Clock) cu 23% mai bună în încărcare multithread și cu 15% în cazul single-thread.

Pentru a reuși acest lucru, specialiștii AMD au îmbunătățit platforma Zen1 (pe care sunt construite procesoarele Naples) în câteva puncte esențiale. Cum ar fi faptul că au redus numărul de domenii NUMA, de la 3 la 2 per socket (în platforma Zen2). Sau că au scăzut cache-ul L1 de la 64KB la 32KB pentru fiecare core – pentru că la 64 de core-uri puterea disipată ar fi fost prea mare – și au crescut capacitatea cache-ului L3 de patru ori, până la 256 MB. În plus, prin utilizarea PCIe 4.0 pe cele 128 de canale pe care AMD le utilizează și în arhitectura de procesor Zen2, Rome beneficiază de o lățime de bandă dublă pentru a accesa componentele critice ale serverului.

O altă schimbare importantă a fost adusă la nivelul Infinity Fabric, componenta utilizată pentru a conecta modulele de procesare (chiplets) în socket-urile procesoarelor EPYC. Dacă la procesoarele Naples, modulele puteau citi și scrie câte 16 byte/clock prin intermediul Infinity Fabric, în cazul Rome chiplet-urile pot citi 32 byte și scrie 16. Mai mult, noul Infinity Fabric permite acum și conectarea a câte 8 chiplets de câte 8 core-uri. În plus, în arhitectura Zen2, controllerele de memorie au fost reunite într-un hub central (care centralizează și operațiile I/O), în total fiind 8 controllere, care suportă câte două module DIMM DDR4 per canal.

Nu în ultimul rând, procesoarele de server EPYC excelează la capitolul securitate. AMD susține că atât Naples, cât și Rome sunt „imune“ prin construcție la amenințări precum Meltdown și Spectre. Ambele linii de produse integrează însă și funcționalități avansate de protecție, precum Secure Memory Encryption (SME) și Secure Encrypted Virtualization (SEV), care permit izolarea mașinilor virtuale în segmente RAM criptate.

Ofertă extinsă

Seria de procesoare AMD EPYC Rome (nume de cod 7002) are 14 modele (SKU) pentru configurațiile de sever two-socket și alte 5 SKUs pentru cele single-socket. Lucru apreciat de un număr tot mai mare de producători de servere. În ultimii doi ani care au trecut de la lansarea Naples, suportul ecosistemului de parteneri AMD a crescut considerabil, lucru vizibil deja și în portofoliul de produse PRO SYS

Iată de exemplu, două configurații de servere TRUSTER, optimizate pentru virtualizare / aplicaţii intensive, care vă permit să beneficiați din plin de avantajele procesoarelor AMD:

TRUSTER RX7116 - single procesor, pana la 2TB RAM, SSD/NVMe

TRUSTER RX7224n - dual procesor, pana la 4TB RAM, NVMe

Suntem la dispozitia dumneavoastra !
Aveti nevoie de ajutor ?