Press Room

Press Room



„Concurența este mâna invizibilă care reglează piața.“ După 250 de ani, verdictul lui Adam Smith este la fel de valabil, iar evoluțiile recente de pe piața procesoarelor o demonstrează din plin.

De exemplu, vă vorbeam într-un articol anterior despre importanța faptului că AMD a revenit în forță pe piața procesoarelor de server, dominată de Intel în ultimii ani.

Faptul că liderul de piață are în sfârșit un „challenger“ nu poate fi decât benefic pentru clienții finali, prin reducerea costului de achiziție. Lucru care se întâmplă deja – în iulie au aparut mai multe informatii despre faptul că Intel va scădea prețurile procesoarelor desktop cu 10-15%, ca urmare a ofensivei AMD Ryzen 3000.

Se va întâmpla acest lucru și în cazul procesoarelor de server? Cel mai probabil, având în vedere că oficialii Intel au recunoscut că marja de profit pe această nișă de piață se contractă deja și că nu exclud posibilitatea de a reduce preturile CPU pentru a-și îmbunătăți oferta.

Și vor fi nevoiți să o facă cât mai curând pentru că noul procesor de server EPYC Rome a reușit să ridice ștacheta performanțelor menținând un cost de achiziție competitiv. Iar AMD are planuri mari în continuare. (Pentru a vă face o imagine, iată două configurații de servere TRUSTER optimizate pentru virtualizare și aplicații intensive care folosesc procesoare AMD: TRUSTER AX7116 și TRUSTER RX7224n.

Riposta Intel

În fața ofensivei AMD, liderul de piață a replicat într-o primă fază prin lansarea de noi produse.

În aprilie a.c., Intel a lansat a doua generație de procesoare pentru servere Xeon Scalable Processor (SP), cu peste 50 de modele disponibile, ce pornesc de la 6 core-uri și ajung până la 56. Generația a doua utilizează tot tehnologia de 14 nm, suportă DDR4 RAM 2933MT/s dar și Optane DC (Persistent memory), beneficiază de 48 de canale PCIe 3.0, 1MB L2 Cache per core și până la 38,5MB L3 Cache, dar și de noua tehnologie Intel Deep Learning Boost (DL Boost) special concepută pentru a îmbunătăți performanțele procesării paralele.

Cu aceeași ocazie, cei de la Intel au anunțat și lansarea oficială a Agilex FPGAs (Field-Programmable Gate Arrays), tehnologie destinată accelerării performanței centrelor de date, care acoperă o gamă largă de aplicații de la cele de advanced analytics, până la virtualizarea funcțiilor rețelei (VNF), AI și Machine Learning.

În august, Intel a suplimentat seria de procesoare Cooper Lake (din familia Xeon Platinum) cu patru modele cu 32 până la 56 de core-uri. Modelele 9221 și 9222 au 32 de core-uri, un L3 Cahce de 71,5MB și un TDP de 250W. Xeon Platinum 9242 face saltul la 48 de core-uri (71,5MB și 350W), în timp ce 9282 vine cu 56 de core-uri, 77MB și un TDP de 400W. De reținut că același socket (design LGA4189) va suporta și viitorul procesor Ice Lake, produs pe tehnologie de fabricație de 10 nm, care va fi lansat anul viitor (în trimestrul doi sau trei).

Conform anunțului oficial, noua serie Xeon Platinum 9200 lansată în august asigură: • până la de două ori mai multă densitate de procesare; • un „boost“ de până la 3,8GHz (prin utilizarea tehnologiei proprietare Intel Turbo Boost 2.0); • posibilitatea utilizării a până la 3TB RAM (DDR4-2933MT/s în sistem dual-socket). Intel susține că toate aceste plusuri tehnologice permit obținerea unei performanțe medii de două ori mai bune.

Noile procesoare Intel sunt deja disponibile în oferta PRO SYS – servere TRUSTER şi staţii grafice imago care vă permit să valorificați plusurile de performanță:

Începe războiul de uzură

Deloc întâmplător, noile procesoare Intel lansate în august au fost anunțate cu doar o zi înainte ca AMD să prezinte seria EPYC Rome.

Este o dovadă clară că presiunea resimțită de lider crește, iar analiștii sunt de părere că succesul înregistrat până în prezent de seria EPYC, ajunsă la a doua generație, contribuie la dinamizarea evoluției pieței procesoarelor de servere, destul de lentă până acum doi ani. Faptul că AMD plusează constant cu noi performanțe și tehnologii de producție (de exemplu, Rome este primul procesor pe tehnologie de 7 nm și care utilizează PCIe Generația 4.0) îi obligă pe cei de la Intel să riposteze cu produse capabile să le asigure conservarea cotei de piață.

Salturile tehnologice nu sunt însă facil de realizat, așa că, inevitabil, între cei doi giganți a început războiul de uzură al prețurilor. Ceea ce nu poate fi decât în avantajul clienților finali, care pot beneficia astfel de performanțe superioare la costuri accesibile.

Lucru vizibil și în oferta noastră de servere TRUSTER. PRO SYS este un producător de servere vendor agnostic – realizăm configurații care folosesc atât procesoare Intel, cât și AMD, tocmai pentru a vă da posibilitatea de a alege soluția care răspunde cel mai bine nevoilor companiei dvs. și care se încadrează în bugetele disponibile. Contactați-ne și specialiștii noștri vă vor ajuta să luați decizia corectă.

Suntem la dispozitia dumneavoastra !
Aveti nevoie de ajutor ?