Press Room

Press Room


2020 înseamnă pentru PRO SYS atingerea a 25 de ani de activitate ca producător de sisteme de calcul. Am fabricat şi livrat în toţi aceşti ani peste 1500 de servere TRUSTER şi 5.000 staţii de lucru Theon, cca 100 sisteme complexe de stocare şi peste 350 staţii grafice profesionale imago. Cel mai vechi server construit de PRO SYS şi aflat încă în funcţiune a fost livrat în 2004 şi a depăşit 140.000 de ore de funcţionare. Dar când foloseşti componente de calitate şi oferi un program coerent de mentenanţă, echipamentele funcţionează o viaţă.

A fost greu, a fost uşor? Au fost 25 de ani interesanţi,într-o industrie foarte dinamica şi pe o piaţă extrem de oscilantă şi imprevizibilă. Doar 15% dintre companiile înfiinţate înainte de 2000 mai sunt active astăzi afirmă analistul Iancu Gudă într-un articol recent, ceea ce ne aşează într-o zonă de performanţă economică.

În 1995 când am început activitate, IT-ul era un domeniu încă exotic, atât la nivel global cât şi în România. Internetul era aproape necunoscut (doar 3% dintre americani intraseră pe Internet, spre exemplu) iar Windows 95 a fost lansat fără să conţină un browser (Internet Explorer a apărut un an mai târziu). Arhitectura Intel Pentium ajunsă la socket 7 avea o frecvenţă de ceas de 133 MHz şi un cache de 16 kB, iar mobilitatea în business înseamnă în cel mai fericit caz un pager. În acei ani, IT-ul românesc se limita la calculatoare şi aplicaţii de tip Office. Ne-am aliniat acestei direcţii şi în primii ani de activitate am fabricat PC-uri. După 1999 când piaţa de distribuţie s-a maturizat şi am putut avea acces la componente profesionale, am trecut la fabricarea de servere, cerute şi de creşterea pieţei de aplicaţii pentru gestiunea afacerii. Ulterior, ne-am specializat în sisteme de tip High Performance Computing, răspunzând unor cerinţe concrete din piaţa de Cercetare-Proiectare.

A urmat în mod firesc obţinea unor certificări cu notorietate, atât pe Calitate (ISO 9001) cât şi pe Securitatea Informaţiei (ISO 27001). De asemenea, atingerea unui nivel de maturitate ne-a permis semnarea unor parteneriate de afaceri cu lideri globali precum AMD, Intel, nVidia sau Supermicro. Aceşti producători au devenit în timp şi elementele de bază ale echipamentelor construite de PRO SYS şi implicit o garanţie a calităţii şi fiabilităţii. Ulterior, am adăugat o nouă linie de business: Soluţii IT cu focus pe proiecte de virtualizare, analiza volumelor mari de date, mesagerie electronică şi back-up, bazate branduri precum Axigen, Bright Computers,SmartOS, ZFS, etc. Pentru toate acestea am asigurat un nivel competitiv de servicii de suport şi mentenanţa, pentru ca toţi clienţii companiei să aibă satisfacţia investiţiei într-o familie de echipamente şi soluţii perfect funcţionale.

De ce un brand românesc pe o piaţă dominată de branduri străine şi importuri? Pentru că ne-am dorit să avem control asupra proceselor de fabricaţie şi pentru că am dorit calitate şi performanţă, chiar în detrimentul cantităţii. Am crescut natural, adăugând un număr relativ mic de clienţi în fiecare an, am contractat doar comenzi pe care le puteam livra onorabil şi am fost mereu aproape de clienţii noştri. Am reuşit să rămânem activi cu o echipă care nu a depăşit 15 persoane şi să ajutăm clienţii să facă din tehnologie un sprijin important pentru business.

1500 de servere TRUSTER au ajuns pe piaţă şi rulează cele mai diverse soluţii, de la contabilitate şi email la document management, ERP/CRM sau aplicaţii speciale. Pe segmentul de High Performance Computing, avem zece proiecte funcţionale, cu peste 100 de noduri şi peste 2.300 de core-uri active. Este o amprentă de care suntem mândri şi totodată cea mai bună carte de vizită. Proiectul de la Turbomotoare COMOTI (citiţi studiul de caz) este una dintre cele mai bune referinţe.

După 25 de ani, multe dintre companiile care au pornit împreună cu noi în economia de piaţă a anilor 90, nu mai există astăzi, deşi au cunoscut în anumite momente ale existenţei, un nivel mult mai mare de succes comercial. La PRO SYS am reuşit în toţi aceşti ani, să facem atât salturile tehnologice necesare cât şi să depăşim crizele economice profunde prin care a trecut economia. Am avut alături de noi, atât partenerii şi angajații potriviţi cât şi clienţii care ne-au acordat încredere pe termen lung.

Va mulţumim tuturor!

Suntem la dispozitia dumneavoastra !
Aveti nevoie de ajutor ?