Press Room

Press Room


AMD a lansat recent cea de a treia generație de procesoare EPYC – Milan –, care aduce creșteri de performanță importante. Iată care sunt, din perspectiva specialiștilor PRO SYS, principalele avantaje competitive ale noului CPU AMD de care puteți beneficia utilizând serverele TRUSTER şi staţiile grafice imago.

Lansată la începutul lunii martie, seria de CPU-uri EPYC 7003 – nume de cod Milan – include 19 modele care asigură, potrivit anunțului AMD, o performanță de două ori mai bună decât competiția, în arhitecturi HPC și cloud și în infrastructuri enterprise.

Dintre cele 19 SKU-uri, 15 sunt dual-socket, restul de patru fiind single-socket. Seria EPYC 7003 include:

• trei modele de 64 de core-uri (7763, 7713 și 7713P);

• câte unul de 56 (7663) și 48 (7643);

• patru de 32 (75F3, 7543, 7543P și 7513);

• unul de 28 (7453);

• patru de 24 (7453, 74F3, 7443 și 7443P);

• patru de 16 (73F3, 7343, 7313 și 7313P);

• și unul de 8 core-uri (72F3).

Flagship-ul 7763 – prezentat de AMD drept cel mai performant procesor de servere existent pe piață la momentul actual – are un Thermal Design Power (TDP) de 225-280 watti și livrează o putere de calcul de peste 3,5 Teraflops la o frecvență maximă de 3,5 GHz. (În frecvența de bază, de 2,45 GHz, 7763 asigură 2,5 Teraflops.)

Oferta de CPU-uri Milan pe 32, 24 și 16 core-uri include mai multe modele diferite, unul optimizat pentru performanță pe nucleu, unul pentru performanță per socket și două poziționate astfel încât să ofere un raport preț/performanță superior concurenței. Logică respectată și în cazul procesorului EPYC 7453, care are același număr de core-uri (28) ca și noul Intel Cascade Lake, AMD susținând că produsul său livrează o performanță cel puțin similară la un preț mai bun.

Schimbări de arhitectură

Toate cele 19 modele EPYC Milan au un TDP care variază între 155W și 280W și beneficiază de suport pentru:

• 8 canale DDR4;

• 4 TB DRAM per CPU;

• PCIe generația 4.0 (16GT/s), 128lane-uri;

Saltul de performanță livrat de noua serie EPYC Milan este asigurat însă de arhitectura Zen 3, pe tehnologie de fabricație de 7 nanometri, care aduce peste 20 de schimbări față de seria anterioară de procesoare AMD, EPYC Rome.

Astfel, Zen 3 asigură o performanță IPC (Instructions per Clock) cu 19% mai bună decât procesoarele EPYC care utilizează Zen 2. Pentru aceasta, noua arhitectură a făcut tranziția către un nou model de design unificat, care reunește 8 core-uri și 32 MB de L3 cache într-un singur grup de resurse. Prin noul design Complex Core Die (CCD), în Zen 3 toate core-urile care au același CCD au acces direct la cei 32 MB – spre deosebire de Zen 2, unde fiecare core putea accesa direct doar 16 MB L3 cache.

Este o schimbare importantă care reduce latențele core-to-core și core-to-cache și îmbunătățește randamentul proceselor de tipul „Latency-sensitive“. Totodată, prin dublarea pipeline-urilor INT8, procesoarele Milan livrează un throughput superior pentru workload-urile inferente.

Un alt avantaj competitiv specific procesoarelor AMD sunt îmbunătățirile pe zona de securitate. CPU-urile EPYC sunt considerate de către specialiști mai bine protejate împotriva atacurilor de tip Speculative execution – precum Spectre sau Spectre V4 –, care pot fi blocate atât la nivel hardware, cât și la nivel de OS/Hypervisor. Milan beneficiază de avantajele tehnologiei proprietare AMD Secure Encrypted Virtualization (SEV) și vine cu noi funcționalități, precum Secure Nested Paging, care îmbunătățește securitatea VM-urilor, și Shadow Stack, care asigură protecție împotriva atacurilor de tip Return Oriented Programming.

Ca de obicei, AMD a gândit schimbările arhitecturii Zen 3 la nivel de SoC astfel încât noile procesoare EPYC Milan să fie complet compatibile cu platformele din a doua generație. De exemplu, pentru ca un procesor din seria 7003 să poată funcționa pe o platformă destinată CPU-rilor Rome nu este nevoie decât de un update de BIOS.

EPYC în oferta PRO SYS

Conform benchmark-urilor care au început să apară, noile procesoare EPYC Milan asigură o performanță de două ori mai bună decât competiția și un TCO superior. Iar în combinație cu GPU-urile AMD Instinct depășesc bariera Exascale în arhitecturile de supercomputing, un aspect important pentru PRO SYS, care a realizat anul trecut – în premieră în România – primul cluster HPC cu procesoare EPYC.

Procesoarele AMD de nouă generație sunt prezente deja și în configurațiile serverelor TRUSTER si statiilor grafice imago:

TRUSTER AX7224n – server dual procesor AMD Epyc, până la 8TB RAM, NVMe

imago M1 – statie grafica single procesor AMD Epyc, până la 2TB RAM, NVMe

Pentru mai multe detalii despe avantajele procesoarelor AMD EPYC, precum și despre oferta comercială PRO SYS, ne puteți contacta la https://prosys.ro/contact

Suntem la dispozitia dumneavoastra !
Aveti nevoie de ajutor ?