În ultimii 2-3 ani, deşi studiile de piata mizau pe cloud, vânzările de servere au crescut constant, atât la nivel global cât şi în România. În topurile făcute de IDC şi Gartner, cea mai activă categorie este ODM (Original Design Manufactures), care a ajuns deja la 23% cota de piaţă. Este vorba despre servere “white boxes”produse de companii fără nume sonore şi cumpărate cu precădere de giganţii din online: Facebook, Google, Amazon etc. De ce oare aceşti furnizori de servicii, pentru care disponibilitatea este critică, preferă serverele ODM în locul furnizorilor catalogaţi ca OEM (original equipment manufacturer)?. Răspunsul este foarte simplu: preţ foarte bun la configuraţii şi performanţe similare.

Ca şi în alte industrii, calitatea unui server nu stă în logo-ul de pe carcasa ci în calitatea componentele şi a asamblării.În ultimii ani, serverele x86 au devenit tot mai standardizate, prin urmare diferenţele dintre producători sunt minime la nivel de inovaţie şi performanţă. Mai mult, atât furnizorii de top cât şi cei de servere ODM respecta aceleaşi norme şi integrează în echipamentele lor componente de la producători similari. Spre exemplu, serverele TRUSTER realizate de PRO SYS au la baza şasiuri Intel, Quanta sau Supermicro şi componente AMD, Intel, nVidia, Seagate, etc. În toate cazurile garanţiile au acoperire similară, iar de cele mai multe ori serviciile de mentenanţă sunt asigurate de parteneri şi nu de producători direct.

Majoritatea furnizorilor OEM şi-au externalizat producţia (parţial sau total) către companii din Taiwan sau China şi în mod evident nu produc toate componentele pe care le integrează în echipamente (procesoare, memorii SDD-uri, surse, cablaje). O analiză atentă a preţurilor de pe piaţă (pe configuraţii identice sau similare) arată ca branding-ul adaugă 20-30% la costul unui server. Companiile mari din Internet şi Telecom au sesizat acest model de business şi au înţeles că îşi pot reduce costurile lucrând direct cu furnizorii ODM.

Spre deosebire de OEM, doua avantaje decurg din relaţia cu un furnizor ODM şi care se regăsesc şi în oferta PRO SYS:

-Costuri mai mici pentru echipamente cu fisă tehnica şiperformante similare. Diferenţa se păstrează şi la echipamentele de stocare / sisteme HPC, spre exemplu.

-Flexibilitate mult mai mare în configurare. Practic, în relaţia cu PRO SYS nu alegeţi dintr-o lista de produse ci va creaţi propria configuraţie în funcţie de nevoile reale pe care le aveţi, fără ca aceasta opţiune să afecteze timpul de livrare.

Serverele Original Design Manufacturing au existat dintotdeauna, avansul recent are însă ca explicaţie standardizarea şi comoditizarea la nivel de hardware, presiunea pe bugetele IT existente la beneficiari, dar şi experienţa acumulată în timp de producătorii mai mici. Practic serverele white box au ajuns să integreze componente identice sau similare şi să ofere acelaşi nivel de performanţă. În condiţiile în care bugetele IT sunt tot mai mici, alegerea unui server ODM devine o opţiune tot mai frecventă. Gandiţi-vă că giganţii din online nu şi-ar periclita serviciile dacă nu ar avea încredere în fiabilitatea acestei categorii de echipamente.

La nivelul anului 2018, vânzările de servere au crescut în Europa, atât ca număr de unităţi vândute cât şi ca venituri. Aceste cifre arata că majoritatea companiilor nu au renunţat la infrastructura IT internă şi preferă încă să-şi instaleze aplicaţiile de business pe propriile servere. De asemenea, numeroase companii optează pentru colocarea propriilor echipamente IT la furnizori specializaţi, care asigură infrastructura de tip data center (sisteme de alimentare, climatizare, etc). În toate cazurile, aceste companii consideră că trebuie să aibă control deplin asupra aplicaţiilor de business şi datelor procesate. Verificaţi oferta online sau contactaţi-ne oricând pentru oferte de servere şi stocare, pe configuraţii personalizate, în funcţie de cerinţele specifice ale proiectului pe care îl derulaţi.

Suntem la dispozitia dumneavoastra !
Aveti nevoie de ajutor ?