Press Room

Press Room


Știați că prin Planul Național de Redresare și Reziliență puteți accesa fonduri de 1.000.000 de euro pentru a vă finanța proiectele de High Performance Computing? În acest an, autoritățile se pregatesc pentru operaționalizarea mai multor linii de finanțare, ceea ce reprezintă o oportunitate majoră pentru companiile care au nevoie de o infrastructură performantă de calcul.

Dincolo de hățișul inerent finanțărilor din fonduri europene, acestor programe se adaugă și complexitatea în sine a oricărei infrastructuri HPC. Dacă nu aveți experiență și competențe în domeniul HPC, dar aveți nevoi reale în acest sens,

PRO SYS vă poate ajuta să realizați proiectul tehnic, să-l implementați rapid și să-l utilizați fără să vă mai bateți capul cu configurarea, personalizarea și mentenanța clusterului. În ultimii ani, am asistat mai mulți beneficiari în dezvoltarea de clustere HPC cu fonduri europene nerambursabile.

Calculul de înaltă performanță – High Performance Computing (HPC) – reprezintă, începând de acum 10 ani, una dintre prioritățile digitale asumate în mod declarat de către Uniunea Europeană și căruia îi sunt alocate fonduri tot mai consistente.

Anul trecut, de exemplu, Parlamentul European a adoptat programul Digital Europe, primul instrument financiar al UE conceput special pentru a susține investițiile în infrastructura digitală și dezvoltarea așa-numitelor „tehnologii digitale strategice“, menite să asigure suveranitatea tehnologică a Uniunii. Programul dispune de un buget de 7,6 miliarde de euro, alocați pe cinci domenii-cheie:

• High Performance Computing – 2,2 miliarde de euro

• Inteligență artificială – 2,1 miliarde de euro

• Securitate cibernetică – 1,6 miliarde de euro

• Asigurarea folosirii tehnologiilor digitale în societate și economie – 1,1 miliarde de euro.

• Competențe digitale avansate – 577 milioane de euro

După cum se poate observa, HPC beneficiază de cea mai mare alocare bugetară în Digital Europe, însă planurile Uniunii sunt mult mai ambițioase, preconizând realizarea de investiții de până la 7 miliarde de euro în următorii 11 ani pentru dezvoltarea acestui domeniu prin crearea și dezvoltarea unei infrastructuri europene interconectate de calcul de înaltă performanță.

Până atunci însă, planul UE pentru redresare economică impune fiecărui stat membru să aloce minim 20% prin Mecanismul de redresare și reziliență pentru tranziția digitală. România a depășit procentul, cu o alocare de 21%, iar componentele digitale ale Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – printre care se numără și calculul de înaltă performanță – încep să capete materialitate.

În ultimele luni, Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) a urgentat o serie de măsuri pentru demararea proiectelor de digitalizare a serviciilor publice, precum aprobarea în regim de urgență a Legii Interoperabilității sau proiectul de Ordonanță de Urgență pentru operaționalizarea cloud-ului guvernamental. Lucrurile încep deci să se miște, așa că așteptările sunt mari și în ceea ce privește fondurile alocate pentru dezvoltarea tehnologiilor digitale avansate, obiective acoperite prin Componenta C9 (Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare) a PNRR, care are un buget de 2.5 miliarde euro.

Câți bani alocă PNRR pentru proiectele HPC

Componenta 9 propune cinci reforme și 10 tipuri principale de investiții, printre acestea din urmă numărându-se și Schema de minimis și de ajutor de stat pentru digitalizarea IMM-urilor (Măsura 1), care beneficiază de o alocare totală de 500 de milioane de euro. Schema prevede crearea unui sistem de granturi menite să sprijine întreprinderile în crearea de tehnologii digitale avansate, pe listă aflându-se:

• Artificial Intelligence

• Cloud Computing

• Blockchain

• High Performance Computing și Quantum Computing

• Internet of Things

• Securitatea cibernetică.

Schema are indicativul 021c și beneficiază de o alocare bugetară totală de 150 de milioane de euro. Potrivit datelor apărute în mass-media, valoarea medie finanțată a unui proiect HPC este de 1.000.000 de euro, bugetul alocat fiind de 20 de milioane de euro

Termenul de implementare al investiției prevăzut în calendarul PNRR este 30 iunie 2024. Urmează ca în perioada următoare, pentru implementarea efectivă, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene să lanseze orientările pentru cererile de proiecte. MIPE deține calitatea de furnizor al schemei de ajutor și va delega partea de implementare/administrare unui administrator. Conform documentației PNRR, nu sunt implicate elemente de ajutor de stat la nivelul administratorului de schemă, care, fiind de fapt un partener de implementare cu rol de vehicul, va transfera întreaga sumă beneficiarilor finali.

Cu PRO SYS vă creșteți șansele de succes

Șansele de reușită ale unui proiect în domeniul High Performance Computing sunt inevitabil condiționate de finanțarea lui, dar succesul lui depinde critic de modul în care este realizat proiectul tehnic. Iar aici PRO SYS vă poate veni în ajutor pentru că am implementat și dezvoltat în ultimii 15 ani mai multe proiecte HPC la nivel național, atât în zona privată, cât și în cea publică. Avem soluții, experiență și personal special calificat pentru toate etapele necesare proiectării, implementării, administrării și mentenanței sistemelor de calcul de înaltă performanță. Totodată, testăm continuu noi tehnologii hardware și software pentru a găși soluții optime pentru clienții noștri.

Portofoliul de proiecte PRO SYS în domeniul HPC la nivelul anului 2022 arată astfel:

• Peste 120 noduri de procesare, dintre care 16 noduri hibride (cu peste 36 GPUs nVidia P100 și V100 în total, respectiv 145.000 CUDA cores).

• Peste 200 de procesoare (ceea ce cumulat înseamnă aproximativ 3000 cores).

• O putere de calcul agregată de circa 80 TFlops.

• Sisteme de stocare de peste 800 TB (cele mai multe ZFS + sistem de fişiere paralele, specific soluţiilor HPC).

• O putere electrică totală de aproximativ 75kW.

Premiere HPC la nivel național

De-a lungul celor 15 ani de activitate în acest domeniu, am realizat o serie de proiecte unicat la nivel național. Precum cel din 2015, când am livrat și instalat la Universitatea „Dunărea de Jos“ din Galați unul dintre cele mai performante sisteme HPC din mediul educaţional românesc la acel moment și chiar și acum – 26 de noduri de calcul dual CPU Intel Xeon cu 624 de nuclee fizice, capacitate de calcul de peste 20 TFlops. Doi ani mai târziu, în 2017, am instalat un cluster HPC cu 768 CPU core şi peste 55.000 GPU core pentru Ministerul Apărării Naționale.

Clusterele pe care le-am implementat la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie (9 noduri, 140 CPU cores și 6,9 TFlops) și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Turbomotoare COMOTI (12 noduri, 96 CPU cores și 5,8 TFlops) au fost mult timp printre cele mai performanțe infrastructuri HPC din sistemul CDI autohton. (Puteți citi aici - studiul de caz al proiectului COMOTI.)

În 2020, am realizat o altă premieră la nivel național: am livrat primul cluster HPC cu procesoare AMD EPYC și o putere de calcul de 16TFlops. Proiectul, finanțat din fonduri europene, a fost implementat de specialiștii PRO SYS în mai puțin de două luni. (Mai mult detalii despre acest proiect realizat pentru subsidiară companiei americane CAELYNX sunt disponibile aici.)

Avem deci experiență atât în mediul public, cât și în cel privat, precum și a proiectelor cu finanțări europene, iar abilitățile și experiența de integrator de sistem acumulate de PRO SYS ne permit să acoperim integral cerințele unui proiect HPC. Livrăm atât soluții hardware și software complete pentru clusterele de calcul de înaltă performanță, cât și sisteme de alimentare, electro-backup și răcire dedicate. Complementar, oferim de la servicii de consultanță, instalare, configurare și personalizare a aplicațiilor specifice – astfel încât să obțineți randamentul maxim al infrastructurii instalate – până la mentenanță și suport.

Astfel, apelând la serviciile PRO SYS, vă sporiti șansele ca proiectul HPC pe care îl depuneți să fie livrat rapid, la standardele de performanță pe care vi le doriți.

Pentru mai multe informații despre avantajele economice și competitive ale ofertei PRO SYS contactați-ne sau sunați la +(40) 21/252.42.32.

Suntem la dispozitia dumneavoastra !
Aveti nevoie de ajutor ?