Press Room

Press Room



În 1989, biologul Joseph L. Popp a distribuit 20.000 de floppy discuri participanților la o conferință a World Health Organization care aborda problematica SIDA. Dischetele, intitulate sugestiv „AIDS Information-Introductory Diskettes“, conțineau o aplicație aparent utilă, care evalua riscul unei persoane de a contracta SIDA prin completarea unui chestionar. Însă, la a 90-a repornire a calculatoarelor pe care era instalat, progamul s-a transformat într-un ransomware, care a ascuns directoarele și a criptat fișierele de pe respectivele mașini. Pentru a-și recupera datele, victimelor li s-a cerut să plătească 189 USD într-o căsuță poștală din Panama...

Epidemia se extinde

Acesta a fost primul atac ransomware consemnat în mod oficial.

După 30 de ani, volumul și agresivitatea amenințărilor au crescut exponențial. Numai în 2018 au fost semnalate peste 200 de milioane de atacuri ransomware, cu 20 de milioane mai mult decât în 2017. WinLock, Locky, CryptoLocker, Fusob, CryptoWall, WannaCry, Petya, Bad Rabbit și GrandCrab au reușit să facă sute de mii victime și pagube de milioane de euro în doar 5-6 ani.

Și România a fost atinsă de această epidemie. Există deja cazuri „celebre“ – în 2017 WannaCry a provocat întreruperea activității la Uzinele Dacia, iar anul trecut Primăria Sectorului 1 s-a confruntat cu două atacuri în mai puțin de o lună.

Nici în 2019 lucrurile nu stau mai bine – în iulie specialiștii de la CERT-RO au emis o alertă asupra noului val de ransomware (Maoloa și Phobos) care vizează instituțiile din domeniul sănătății.

Explozia ransomware readuce în prim-plan problema securității informatice. Sistemele de depistare, blocare și eliminare a amenințărilor informatice sunt tot mai performanțe. Dar nici atacatorii nu pierd timpul și își dezvoltă arsenalul, apelând la tehnici tot mai elevate de penetrare și disimulare.

Și, după cum o demonstrează rezultatele, reușesc încă să fie cu un pas înaintea „apărătorilor“...

OpenZFS, remediul sigur

Pentru că protecția nu este întotdeauna eficientă, cea mai la îndemână soluție de a vă recupera datele atunci când un atac a reușit să treacă de sistemele dvs. de securitate este nu să plătiți – nu aveți garanția că nu veți fi victima unui nou atac – ci să apelați la un backup.

Singurele condiții pe care acesta trebuie să le respecte sunt: în primul rând să existe, apoi să fie cât mai recent și, mai ales, să nu fie compromis.

Sistemele de stocare furnizate de PRO SYS vă oferă siguranța datelor dvs. în fața atacurilor ransomware pentru că sunt dezvoltate pe tehnologia OpenZFS, unul dintre cele mai avansate sisteme de fișiere din lume la mommentul actual.

Vă prezentam într-o postare anterioară câteva dintre avantajele competitive ale acestui sistem, arătându-vă că integrează o serie de tehnologii de verificare și protecție a datelor. (Mecanisme Checksum pentru detectarea potențialelor erori, unelte de recuperare și reparare automată a datelor compromise, instrumente de verificare a nivelului de integritate prin scanarea în profunzime a datelor, metadate redundante etc.)

Nu sunt însă singurele atuuri de care dispun sistemele cu OpenZFS. Un alt avantaj propriu acestora este acela că vă asigură realizarea facilă de snapshot-uri – manual sau automat, la anumite intervale prestabilite (minute, ore, zile etc.) – cu care puteți realiză backup-uri sigure.

Snapshot-urile sunt, practic, niște fotografii care „imortalizează“ starea fișierelor de sistem la momentul realizării lor. Primul lor avantaj este că nu pot fi modificate, fiind, prin definiție, read-only. Ceea ce înseamnă că ransomware-ul nu poate realiza nicio schimbare asupra structurii snapshot-ului, oriunde ar fi acesta stocat – local, într-o altă locație fizică sau în Cloud. Este un câștig important pentru că, o dată ce un atac a reușit să penetreze sistemele de protecție, orice spațiu de stocare conectat la un calculator infectat va fi compromis. (Share-ul de rețea, stocarea block – iSCSI, FC sau SAS –, stocarea obiect, stocarea în cloud, toate sunt afectate.)

Snapshot-urile realizate cu ajutorul sistemelor PRO SYS vă ajută însă să vă recuperați fișierele curate, fără a avea nevoie de nicio altă aplicație suplimentară. Mai mult, cu ajutorul OpenZFS, snapshot-urile pot fi trimise către diferite noduri/servere, ceea ce vă permite să replicați datele către sisteme separate, în strategii de backup sau de migrare în cloud a stocării.

Alte avantaje importante ale sistemelor PRO SYS sunt că snapshot-urilor se realizează aproape instantaneu și nu generează nicio reducere a performanței sistemului. În plus, puteți realiza cât de multe doriți (teoretic numărul maxim este 264 într-un singur pool de stocare), fără niciun cost suplimentar, în funcție de spațiul disponibil.

Și tocmai pentru utiliza judicios spațiul de stocare, sistemele PRO SYS va permit să definiți „date de expirare“ ale snapshot-urilor sau să specificați numărul acelora pe care doriți să le păstrați (5 este valoarea minima presetată).

Atunci când faceți o restaurare după un snapshot, practic vă întoarceți la starea sistemului din momentul realizării acestuia. Orice modificare de date este eliminată, infecțiile ransomware fiind eradicate total. Și lucrul acesta se realizează rapid și în mod sigur, spre deosebire de alte soluții de backup, care, pentru a restaura datele, trebuie să creeze un nou fișier, ceea ce ia timp și crește riscul de corupere al acestuia.

Mai mult decât o protecție

Sistemele de stocare PRO SYS nu reprezintă însă doar un remediu sigur împotriva atacurilor malware, ci soluții de backup și Disaster Recovery cu performanțe foarte bune. Noile versiuni OpenZFS integrează funcționalități de deduplicare și compresie, care vă pot ajuta să utilizați eficient spațiul disponibil și să realizaţi economii importante.

Dacă doriți să aflați cum puteți valorifica aceste avantaje tehnologice în compania dvs., specialiștii PRO SYS vă stau la dispoziție. Soluțiile noastre de stocare TRUSTER SN sunt sisteme configurabile – de tip NAS, SAN, DAS sau unificate – cu scalabilitate ridicată și capabilități de stocare avansate. În plus, realizăm și sisteme la cerere, cu configurații dezvoltate pe cerințele clientului. Pentru a vă decide asupra celei mai adecvate soluții, nu trebuie decât să ne contactați.

Suntem la dispozitia dumneavoastra !
Aveti nevoie de ajutor ?